dissabte, 24 de març del 2012

El canvi d’horari. Solució a la crisi ?


Avui, dissabte 24, és aquell dia en que ens diuen que toca avançar una hora el rellotge. Ens diuen que a les dues de la matinada, cal avançar-los fins les tres i que dormirem una hora menys. Jo dormiré les mateixes. La única cosa serà que em llevaré més tard. No m’imagino una sala de ball on tothom s’aturi a les dues per fer el canvi.
No entraré en la discussió de si és millor canviar l’hora de tots els rellotges abans d’anar a dormir, o si és millor fer-ho l’endemà al matí, o si és millor fer-ho quan ja no tens cap més remei i portes un parell de dies fent tard a tots els teus compromisos.
Diuen que amb aquest canvi s’estalvia energia. Ho dubto. Com a mínim la gent que es lleva d’hora per anar a la feina ha d’encendre els mateixos llums amb l’hora antiga o amb la nova. He dit els que es lleven d’hora. Els que es lleven tard tant els hi fa.
Però el que realment sempre m’ha fet gràcia, són els càlculs que es fan d’aquest estalvi. Diuen que això significarà, únicament per Catalunya, un estalvi de 31 milions d’euros (Catalunya Informació dixit). És a dir 31.000.000 € amb tots els zeros, o sigui 5.157.966.000 de pessetes de les de fa uns quants anys. I únicament avançant una hora el rellotge !
El que no diuen mai és si l’estalvi es comptabilitza durant tot el període de l’horari d’estiu i a qui afecta realment. O qui en surt més beneficiat.
Si l’avancéssim dues hores, l’estalvi seria el doble ? Seria la solució a la crisi ?
Vaja amb tants milions d’euros, sols a Catalunya, es poden tapar molts forats, no ?
Potser seria més lògic posar els rellotges a l’horari solar, anar a treballar a les cinc del matí i anar a dormir a les deu del vespre, enlloc de la una de la matinada.
Això sí que seria estalvi d’enllumenat públic i privat i d’energia.
Únicament caldria canviar el prime-time de franja horària i tot solucionat.
Interessaria això a les empreses distribuïdores ? No ho crec. Si estalviem, ells cobren menys.
Per tant, continuarem marejant els rellotges i, com sempre, no ens en recordarem on són les instruccions per canviar l’hora del rellotge del forn i del cotxe. 

Jordi Romagosa i Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada